Hösten och vintern är båda utmärkta årstider för att testa på långfärdsskridskoåkning, lite beroende på vart i Sverige som du befinner dig. Det man är ute efter är spegelblanka och fina isar som är nog tjocka för att inte vara farliga och där du kan skrida framåt i din egen takt och njuta av upplevelsen som sådan.
Att åka långfärdsskridskor är någonting som betydligt fler svenskar borde pröva på under höst och vinter. Det är minst sagt en njutbar upplevelse de dagar då solen glimtar fram och får den spegelbanka isen att glittra på ett näst intill magiskt vis.
Allt man behöver för att åka självfallet ett par långfärdsskridskor, kläder för ändamålet som inte är alltför bylsiga samtidigt som de ändå håller värmen och är vindtåliga, samt bra koll på att den is man beger sig ut på verkligen håller måttet. Eftersom man vanligtvis åker långfärdsskridskor på någon form av fryst vatten, så som längst kusten eller på en sjö, och det dessutom inte kan vara alltför mycket snö på isen för att det ska fungera bra, så finns det bättre förutsättningar att åka på vissa ställen i Sverige än andra.
Man brukar tala om att det främst är i Mellansverige som de allra bästa förutsättningarna finns tillgängliga, eftersom de ofta faller alldeles för mycket snö i de norra delarna senare på vintern och det helt enkelt är allödeles för varmt allra längst ner i söder. Den som befinner sig på en plats med optimala förhållanden kan dock åka nästan nästan ett halvår varje säsong, då isarna fryser tidigt på en del ställen och håller i sig bra mycket längre än vad många tror.
Man ska dock passa sig en del för vatten där det flödar kraftigt, då det både fryser senare på dessa ställen och tinar fortare när värmen väl börjar återanlända någonstans i början av vårkanten. Den som är intresserad av att lära sig mer om isförhållandena i Sverige kan enkelt hitta information om detta direkt på nätet.